Bia “thầy tu” – câu chuyện về thương hiệu bia cao cấp

Bia thầy tu đã được các nhà tu dòng Xi-tô sản xuất trên hầu hết các vùng lãnh thổ thuộc châu Âu.

Có khá nhiều câu chuyện thú vị về bia thầy tu, trong đó bao gồm câu chuyện về ba loại bia: La Trappe (bia thầy tu duy nhất tại Hà Lan), Rochefort (tu viện và là nơi sản xuất bia bị hỏa hoạn cuối năm 2010), và Westvleteren (một loại bia không hề gắn nhãn mác). Hôm nay, tôi muốn giới thiệu đến các bạn cả 7 loại bia “thầy tu”, dưới góc độ lịch sử, loại bia, đặc trưng lý tính và một số thông tin khác.

Bia thầy tu Chimay

Ngược dòng thời gian, trước đây, bia thầy tu đã được các nhà tu dòng Xi-tô sản xuất trên hầu hết các vùng lãnh thổ thuộc châu Âu như Pháp (là nơi khởi nguồn của dòng bia này), Đức, Bỉ, Áo, Hà Lan, thậm chí cả tại Bosnia. Ngày nay, bia thày tu chỉ được đóng dấu “Authentic Trappist Product” (logo thương hiệu sản phẩm của dòng tu này) khi được chính các thày tu kiểm soát và thực hiện quá trình sản xuất.

Tính đến tháng 4 năm nay, toàn thế giới có 174 tu viện thuộc dòng tu này, và chỉ có 7 loại đang được chính thức công nhận. Bia thầy tu, cũng như tất cả các sản phẩm khác như sữa, phô-mai (cheese), bánh mỳ do các thày tu sản xuất ra và được dán logo trên đều phải tuân thủ những nguyên tắc rất nghiêm ngặt của giáo phái, đặc biệt là yêu cầu không được sản xuất vì mục đích thương mại mà chỉ lấy lãi trang trải cuộc sống hàng ngày, làm từ thiện và sang sửa tu viện. Những loại bia khác, cho dù có thể được sản xuất dưới sự kiểm soát hoặc trong khuôn viên nhà thờ và với chất lượng rất cao, vẫn chỉ được coi là bia tu viện (Abbey).

Xin hãy cùng điểm qua 3 trong số 7 loại bia thày tu, theo thứ tự trong bảng chữ cái.

Achel

Bia Achel có 4 loại, bao gồm:

bia thầy tu Achel

• “Five Brown” (bia số 5, màu nâu): là loại bia có màu hổ phách nghiêng sang đỏ, trong, không bổ sung đường trong quá trình lên men, nồng độ cồn 5%.

• “Five Pale” (bia số 5, màu vàng tía): là loại bia với màu vàng tía đặc trưng của dòng bia lên men nổi “pale ale”, vị đậm đà, hương tròn trịa.

• “Eight” (bia số 8): là loại bia ale có màu vàng nhạt, hơi đục, hương vị đậm đà, và là loại bia duy nhất được đóng chai.

•  Và loại đặc biệt, Achel Extra Brown là loại bia nâu, độ cồn cao tới 9,5% thể tích. Loại bia này mới bắt đầu được sản xuất từ tháng 5 năm 2002.

Chimay

Bia Chimay có 3 loại phổ biến: Đỏ, trắng và xanh tím, được gọi tùy theo màu của nút chai.

bia thầy tu, Chimay

• Chimay đỏ: ở Bỉ còn được gọi là “người tiên phong” do đây là loại bia đầu tiên được các thày tu nấu. Bia có màu đỏ đồng, bọt bia mịn. Quy trình lên men tạo cho bia Chimay đỏ mùi hương mơ nhẹ nhàng. Ngoài ra, mùi hương của bia là một tổng hòa cân bằng của mùi hoa quả, lan tỏa trong vòm miệng khi uống. Bia có vị êm mượt, tươi mát, thoảng vị đắng nhẹ nhàng. Nồng độ cồn của bia đỏ là 7%.

• Chimay trắng: là loại bia trippel được một vị cha xứ tên là Theodore nấu lần đầu tiên năm 1966. Bia có màu vàng sáng, đục, bọt bia rất mịn. Mùi hương của Chimay trắng pha trộn hài hòa đắc trưng của hoa bia tươi và nấm men. Mùi thơm của bia còn giúp mang lại vị của hạt óc chó và nho khô. Vị đắng của bia tan nhẹ trong miệng sau khi uống. Bia có độ cồn 8%. 

• Chimay xanh: có tên thường gọi là “Grand Reserve” với loại chai 0,75l, “Magnum” với loại chai 1,5l, và “Jeroboam” đối với chai 3,0l. Đây cũng là loại bia được cha Theodore làm ra vào năm 1948, với mục đích ban đầu là bia dành cho lễ Giáng sinh. Mùi hương quyến rũ mang đặc trưng men bia tươi mát, pha chút hương hoa hồng của loại bia này đã nhanh chóng khiến nó trở thành một loại bia được sản xuất quanh năm. Bia có vị “khô” khá rõ, cùng với vị caramel khá sắc nét. Bia có nồng độ 9%.

Trong 3 loại bia của Chimay, bia xanh là loại duy nhất có in năm sản xuất trên nhãn chính, vì nếu được bảo quản tốt trong điều kiện mát và không có ánh sáng, bia càng để lâu càng ngon.

La Trappe

Bia La Trappe được sản xuất tại tu viện Koningshoeven ở vùng Tilburg của Hà Lan, và cho đến nay là loại bia thày tu duy nhất được sản xuất bên ngoài biên giới Bỉ. Bia La Trappe có 4 loại chính: Blond, Dubbel, Tripel và Quadrupel.

• Blonde: có màu vàng nhạt, trong, thuộc loại bia dễ uống. Quy trình nấu bia sử dụng hoa đã sấy và xử lý, tạo cho bia có vị mềm mại, dư vị hơi đắng với hương thơm mát. Bia Blonde có nồng độ 6,5%.

• Dubbel: có màu đỏ hồng ngọc sẫm, hương thơm mát, vị mềm mại và tươi mới. Bia Dubbel có nồng độ 6,5%.

• Trippel: có màu vàng sẫm, hương quả đặc trưng và khá sắc nét, vị bia hơi ngọt và dư vị đắng khá rõ. Bia Trippel có nồng độ 8%.

• Quadrupel: loại bia đặc biệt nhất của La Trappe với công đoạn cuối cùng bia được ngâm ủ trong thùng gỗ sồi, tạo nên màu sắc, hương và vị rất đặc biệt, không “đụng hàng”. Bia có màu nâu nhạt, mùi thơm rất phức hợp, mùi cồn khá nổi do bia có nồng độ tới 10%. Vị bia tròn trịa, đậm đà nhưng lại êm dịu và vị đắng đạt đến độ ngọt ngào. Bia Quadrupel càng để lâu càng ngon và đặc biệt ngon khi uống trong những chiều đông hơi se lạnh.

Ngoài 4 loại bia phổ biến nói trên, tu viện Koningshoeven gần đây (2004) còn bổ sung vào danh sách các loại bia của mình một số loại bia khác như:

• Bia Bock, một loại bia nâu sậm dành riêng cho tiết mùa thu, độ cồn 7,3%;

• White Trappist (bia trắng) dành cho mùa hè, là loại bia không lọc, không thanh trùng, tạm gọi là bia “sống”.

• Năm 2009, để kỷ niệm 125 năm ngày thành lập nhãn hiệu bia La Trappe, các nữ tu sĩ đã sản xuất ra loại La Trappe Isid’or (2009), là bia dành cho phụ nữ có sử dụng loại hoa bia Perle do chính các nữ tu sĩ trồng. Bia có nồng độ 7,5%.

Orval

bia thủ công, orval

Orval chỉ sản xuất duy nhất 1 loại bia để bán ra thị trường. Bia Orval tiếp tục quá trình lên men sau khi được đóng chai, rất thơm do sử dụng rất nhiều hoa bia và do loại men bia đặc biệt. Hoa bia được bổ sung thêm một lần nữa trong giai đoạn lên men thứ cấp trong các thùng ủ. Lượng hoa bia đặc biệt nhiều cũng giúp cho bia có thời gian bảo quản trong chai lâu hơn, có thể tới 5 năm. Bia có độ cồn 6,2%. Đây cũng là một loại bia càng để lâu càng ngon. Những chai Orval “trẻ”, có thời gian từ khi đóng chai đến khi uống ít hơn 1 năm thường có vị ngọt hơn, trong khi hương thơm lại kém sắc nét hơn những chai bia “già” hơn, với vị khô rõ rệt hơn và hương thơm nhuần nhuyễn hơn.

Rocherfort

Tu viện Saint-Remy of Rochefort, nơi sản xuất loại bia này đã từng bị cháy hồi cuối năm 2010, dấy lên một cuộc bàn tán sôi nổi của những người yêu bia thày tu trên toàn thế giới. Bia Rochefort có màu nâu sẫm, tiếp tục lên men trong chai, được chia thành 3 loại, đánh số 6, 8 và 10.


bia thủ công Rocherfort

• Trappistes Rochefort 6: là loại bia được sản xuất đầu tiên, vị malt rõ rệt trong khi vị đắng khá nhẹ.

• Trappistes Rochefort 8: là bia có tuổi đời trẻ nhất trong các loại bia Rochefort, ra đời năm 1955. Loại bia này được sản xuất ban đầu phục vụ cho đêm giao thừa của tu viện. Tuy nhiên, với những đặc điểm của mình, và với độ cồn khá mạnh 9,2%, loại bia này nhanh chóng được sử dụng trong các cuộc gặp gỡ bạn bè, và do đó nhanh chóng được chuyển sang sản xuất quanh năm khoảng 5 năm sau ngày đầu ra mắt. Đôi khi bia số 8 này còn được gọi là bia “đặc biệt”.

• Trappistes Rochefort 10: còn được gọi là bia “tuyệt hảo”, với độ cồn 11,3%, hương thơm của bia số 10 nồng nàn và phức hợp hơn so với bia số 6 và số 8.

Westmalle

Cũng như tất cả các loại bia thày tu, tên tuổi của bia được gắn liền với các loại nguyên liệu tự nhiên được sử dụng trong quá trình nấu bia: nguồn nước duy nhất, malt chọn lọc, hoa bia chất lượng cao, đường tự nhiên và men bia đặc chủng. Bia Westmalle cũng tiếp tục lên men trong chai, đồng nghĩa với hương và vị của bia tiếp tục được tăng cường theo thời gian trong điều kiện bảo quản tốt. Westmalle có hai loại: Double và Tripel.


bia thủ công Westmalle

• Westmalle’s Double: có màu đỏ nâu sậm. Bọt bia mịn, ngả màu kem, sau khi uống sẽ để lại một lớp mỏng dính trên thành cốc. Hương bia đậm đà và tổng hòa của nhiều hương vị khác nhau, vừa sắc nét của gia vị, vừa êm dịu của hoa quả. Vị bia tươi mát và có dư vị đắng và hơi “khô”, cảm giác mềm mại khi uống. Bia có độ cồn 7%.

• Westmalle’s Tripel: có màu vàng trung bình, trong. Hương bia nổi trội mùi hoa quả và hương hoa bia rõ nét. Vị bia mềm mại, hơi pha chút đắng. Bia có độ cồn 9,5%.

Do số lượng vô cùng hạn chế, bia Westvleteren rất khó mua. Chỉ có một nơi duy nhất bán loại bia này, là Trung tâm bán sản phẩm của tu viện, và phải luôn đặt hàng trước. Mỗi một lần đặt hàng, khách hàng chỉ được mua 1 trong 3 loại bia của tu viện với số lượng tối đa 24 chai. Đặc biệt, khách hàng phải cam kết chỉ được mua bia để uống chứ không được phép bán lại cho người thứ ba. Ba loại bia của Westvleteren bao gồm:

Westvleteren 

• Westvleteren Blond: bia vàng, nồng độ cồn 5,8%

• Westvleteren 8: bia số 8, nồng độ cồn 8%

• Westvleteren 12: bia số 12, cực kỳ hiếm, nồng độ cồn 10,2%


bia thủ công Westvleteren 

Trừ bia Blond, hai loại bia số 8 và số 12 càng để lâu càng “ngấu” và càng ngon. Để bảo quản, chai bia phải được đặt đứng trong môi trường nhiệt độ 12-18oC và không có ánh sáng mặt trời, không được để tủ lạnh. Loại bia này muốn uống cũng phải cầu kỳ: chai bia phải được đặt nguyên một chỗ ít nhất 1 tháng, rồi khi rót cũng phải rót đúng cách vào đúng loại ly ở nhiệt độ 12-16oC.

Nếu có dịp thăm nước Bỉ, bạn có thể tìm để thưởng thức các loại bia thầy tu nói trên. Tuy nhiên cần lưu ý rằng không phải lúc nào cũng dễ kiếm được các loại bia này. Như đã nói, Westvleteren có lẽ là loại bia khó mua nhất, và được coi là loại bia “phải uống” đối với rất nhiều người yêu bia. Những loại bia khác thì dễ mua hơn, ví dụ như Chimay và Westmalle có thể được tìm thấy ở hầu hết các siêu thị. Bia Orval và Rochefort thường dễ kiếm ở miền Nam nước Bỉ, nhưng cũng có thể mua trong siêu thị tại miền Bắc. Với bia Achel, bạn nên đến tỉnh Limburg thuộc miền Đông quốc gia này.

theo disanbiabi

199 thoughts on “Bia “thầy tu” – câu chuyện về thương hiệu bia cao cấp

 1. My brother recommended I may like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not consider just how a lot time I had spent for this information! Thank you!

 2. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this info So i am satisfied to show that I have a very good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most undoubtedly will make certain to do not omit this site and provides it a glance on a relentless basis.

 3. Unquestionably consider that that you stated. Your favourite justification seemed to be on the web the easiest factor to consider of. I say to you, I certainly get irked whilst other folks think about concerns that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the whole thing without having side effect , other folks can take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 4. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my site something like that. Can I include a part of your post to my blog?

 5. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 6. Very interesting subject, regards for posting. “To have a right to do a thing is not at all the same as to be right in doing it.” by G. K. Chesterton.

 7. Outstanding post, I conceive people should larn a lot from this site its very user pleasant.

 8. Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 9. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great website.

 10. Its like you read my thoughts! You seem to grasp a lot approximately this, such as you wrote the book in it or something. I think that you just can do with some percent to pressure the message house a little bit, but other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 11. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best

 12. Generally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 13. I am curious to find out what blog platform you happen to
  be using? I’m experiencing some minor security issues with my latest site and
  I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any recommendations?

 14. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please
  let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

 15. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who
  was doing a little research on this. And he actually ordered me breakfast because I discovered it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this subject here on your website.

 16. Every weekend i used to go to see this website, as i want enjoyment, since this this web site conations really fastidious
  funny material too.

 17. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 18. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 19. Hello, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, may check this?K IE nonetheless is the marketplace leader and a good part of other folks will omit your fantastic writing due to this problem.

 20. I found your weblog site on google and verify a number of of your early posts. Proceed to keep up the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of forward to reading more from you afterward!…

 21. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 22. You can definitely see your skills in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart. “History is the version of past events that people have decided to agree upon.” by Napoleon.

 23. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 24. Hello there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it’s really informative. I am
  gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 25. Howdy are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to
  get started and set up my own. Do you require any html coding knowledge
  to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 26. FitSpresso is a natural weight loss supplement that will help you maintain healthy body weight without having to deprive your body of your favorite food or take up exhausting workout routines.

 27. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great website.

 28. I think other website owners should take this website as an model, very clean and good user genial pattern.

 29. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 30. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 31. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Cheers!

 32. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 33. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 34. Someone essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish extraordinary. Wonderful job!

 35. Great write-up, I¦m normal visitor of one¦s site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 36. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 37. hi!,I love your writing so so much! share we keep up a correspondence more about your article on AOL? I require a specialist on this area to resolve my problem. Maybe that is you! Looking ahead to peer you.

 38. Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style. “Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler.” by Albert Einstein.

 39. Spot on with this write-up, I truly suppose this website needs much more consideration. I’ll probably be once more to read rather more, thanks for that info.

 40. What Is Sugar Defender?Sugar Defender is a new blood sugar-balancing formula that has been formulated using eight clinically proven ingredients that work together to balance sugar levels.

 41. What Is Potent Stream? Potent Stream is a male health formula that helps to maintain healthy urinary and prostate health by killing off all the toxins in the body

 42. Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I’m shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 43. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 44. I truly enjoy studying on this website , it has got great blog posts. “For Brutus is an honourable man So are they all, all honourable men.” by William Shakespeare.

 45. One of the leading academic and scientific-research centers of the Belarus. There are 12 Faculties at the University, 2 scientific and research institutes. Higher education in 35 specialities of the 1st degree of education and 22 specialities.

 46. I like this weblog so much, saved to favorites. “American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

 47. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 48. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 49. Superb blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Thanks a lot!

 50. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 51. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thank you!

 52. Only wanna comment on few general things, The website layout is perfect, the content material is very good. “The idea of God is the sole wrong for which I cannot forgive mankind.” by Marquis de Sade.

 53. The vibrator is super easy to use, and while its design is compact, it can do incredibly effective things. That’s why it has become a must-have for many click for more to connect, probably the most popular adult product to feature in their sessions.

 54. I’ve read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a fantastic informative website.

 55. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 56. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 57. It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m satisfied that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 58. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 59. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!

 60. I was recommended this website through my cousin. I am no longer positive whether this post is written by means of him as nobody else realize such special about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 61. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 62. F*ckin’ remarkable things here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 63. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and wonderful style and design.

 64. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 65. It is in reality a great and helpful piece of information. I¦m satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 66. Good V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 67. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 68. Simply want to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 69. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 70. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 71. Needed to post you this little bit of word to finally thank you so much the moment again over the lovely solutions you have discussed at this time. This has been simply seriously generous of people like you to present easily all numerous people could possibly have advertised as an e book to earn some dough for themselves, primarily considering the fact that you might have done it in the event you considered necessary. The good ideas additionally served like the good way to be sure that the rest have a similar desire much like mine to realize lots more with reference to this issue. I’m certain there are thousands of more enjoyable periods up front for people who scan your blog. phenq

 72. I wanted to write you a very small remark to finally thank you once again considering the superb principles you’ve contributed in this article. It has been so wonderfully open-handed with people like you to make freely exactly what many individuals would’ve sold as an e-book to earn some bucks for their own end, most notably given that you could have done it if you considered necessary. Those concepts additionally served to become good way to comprehend the rest have similar fervor just like mine to know the truth good deal more with regard to this condition. Certainly there are lots of more pleasant sessions in the future for individuals that scan your website. provadent

 73. I needed to post you a little remark to help thank you over again for those amazing ideas you’ve featured above. It has been certainly wonderfully generous of people like you to deliver extensively all some people might have supplied for an electronic book to help make some bucks for their own end, mostly now that you might well have done it in case you considered necessary. Those tips also worked like the good way to understand that someone else have a similar desire similar to my own to understand great deal more when considering this matter. I am certain there are thousands of more pleasurable sessions in the future for those who browse through your site. lottery defeater reviews

 74. I got what you mean , thankyou for posting.Woh I am thankful to find this website through google. “Delay is preferable to error.” by Thomas Jefferson.

 75. I wanted to write you the very small word to help give many thanks once again regarding the pretty information you have discussed in this case. This has been quite remarkably generous of people like you in giving freely precisely what a lot of folks would have marketed for an ebook in order to make some dough on their own, chiefly since you might well have done it in case you wanted. These tips in addition worked like a fantastic way to fully grasp most people have a similar dreams similar to my own to find out significantly more with regards to this problem. I believe there are lots of more pleasurable sessions up front for those who discover your blog. denticore reviews

 76. Needed to compose you one bit of note just to say thanks a lot as before just for the beautiful secrets you’ve contributed on this page. It has been certainly wonderfully generous with people like you to convey publicly what exactly a few individuals would have advertised for an e-book to end up making some bucks for themselves, and in particular considering the fact that you might well have tried it in the event you considered necessary. Those smart ideas in addition worked as the great way to fully grasp that someone else have the identical fervor really like mine to see more and more when considering this issue. I think there are a lot more fun periods up front for many who look over your website. red boost reviews

 77. I needed to draft you that little remark to give many thanks over again just for the gorgeous ideas you’ve shared here. It is certainly wonderfully open-handed with people like you to give extensively precisely what most of us would have offered for sale for an e book to help make some profit for themselves, even more so given that you might have done it if you considered necessary. These thoughts likewise worked as a easy way to be sure that other individuals have the identical eagerness just like my very own to find out good deal more when considering this condition. I know there are numerous more enjoyable instances in the future for people who find out your website. prodentim

 78. I intended to compose you this little bit of remark to help thank you very much as before for your personal pleasing things you have shared on this site. It is unbelievably generous with people like you to provide publicly all most of us would’ve distributed as an e book in making some dough for their own end, especially now that you might well have tried it in case you desired. Those guidelines as well served like a good way to understand that many people have similar zeal like mine to figure out way more with reference to this condition. I think there are a lot more enjoyable occasions ahead for people who view your website. emperors vigor tonic

 79. I wanted to draft you that very small remark to finally thank you very much as before over the pleasant principles you’ve shown at this time. It’s simply tremendously generous with people like you to allow openly what exactly a lot of folks would’ve marketed for an ebook to help make some bucks on their own, especially given that you might well have done it in the event you decided. The secrets also acted to be the fantastic way to fully grasp some people have the identical interest similar to mine to know more related to this condition. I believe there are thousands of more pleasant sessions up front for folks who scan your website. growth matrix

 80. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some
  experience with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to
  your new updates.

 81. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 82. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring?K I miss your great writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

 83. I needed to post you the little bit of word to give many thanks again for all the magnificent secrets you have shown here. This has been really pretty generous of people like you to deliver extensively all that a few people would have advertised as an e book to help with making some money for their own end, notably since you might have done it if you ever considered necessary. These points in addition worked like the good way to recognize that other people online have the identical desire just as my own to learn a good deal more around this condition. I think there are lots of more enjoyable situations ahead for those who go through your site. fitspresso reviews

 84. Great article! This is the type of information that are supposed to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this publish upper! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 85. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 86. What is Renew? Renew is a dietary supplement designed to support blood flow while also aiming to boost testosterone levels and provide an explosive energy drive

 87. I intended to draft you this very small remark to say thank you over again relating to the nice secrets you’ve contributed on this page. This is simply tremendously generous with people like you giving extensively precisely what a few individuals could have sold as an ebook to make some profit on their own, principally seeing that you might well have done it in the event you wanted. Those smart ideas likewise worked as the great way to comprehend most people have the same keenness like my own to know much more with reference to this issue. I think there are lots of more enjoyable sessions up front for many who read carefully your blog. the genius wave

 88. I intended to write you a very little observation in order to thank you very much once again with the lovely solutions you’ve shown above. This has been so pretty open-handed with people like you to supply easily exactly what a few people could possibly have sold for an e book to generate some dough on their own, most importantly given that you could possibly have tried it in case you desired. Those strategies also served to be a easy way to know that other individuals have similar passion similar to mine to understand a little more pertaining to this matter. I think there are millions of more enjoyable instances in the future for people who scan through your website. java burn reviews

 89. Superb blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused .. Any recommendations? Appreciate it!

 90. Some truly good info , Glad I noticed this. “Now hatred is by far the longest pleasure men love in haste but they detest at leisure.” by George Gordon Byron.

 91. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

 92. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price? Many thanks, I appreciate it!

 93. I have been surfing on-line greater than three hours today, but I never found any fascinating article like yours. It’s pretty worth sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will likely be a lot more useful than ever before. “Learn to see in another’s calamity the ills which you should avoid.” by Publilius Syrus.

 94. Hello to all, how is all, I think every one is getting more from
  this site, and your views are pleasant in support of new viewers.

 95. Because the admin of this web site is working, no hesitation very soon it will be famous, due to its quality contents.

 96. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to provide something back and help others like you helped me.

 97. I¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this info So i¦m glad to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much undoubtedly will make sure to do not overlook this site and provides it a look on a relentless basis.

 98. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 99. Good write-up, I’m regular visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 100. I intended to post you this little bit of observation just to give thanks the moment again regarding the amazing information you’ve documented on this page. This is simply tremendously open-handed of you to convey unreservedly exactly what a number of us might have sold for an electronic book to end up making some profit on their own, chiefly seeing that you might well have tried it in the event you wanted. The techniques in addition worked as the fantastic way to recognize that other individuals have the same zeal like mine to learn more around this matter. I know there are several more enjoyable moments ahead for individuals who go through your site. red boost

 101. I wanted to write you a little bit of word just to thank you as before relating to the pleasing solutions you have contributed in this article. It was certainly remarkably generous of people like you to grant publicly just what many individuals would have made available as an e-book to end up making some cash for their own end, even more so seeing that you could possibly have tried it if you wanted. The good tips also acted to become a good way to fully grasp that other people have a similar eagerness similar to my very own to know somewhat more related to this problem. I am sure there are lots of more pleasant instances in the future for individuals that read through your website. boostaro reviews

 102. I wanted to compose you that very small note in order to say thank you over again for your spectacular concepts you’ve contributed on this website. It is simply seriously open-handed of you to offer publicly just what a number of us would’ve marketed for an ebook in making some bucks for themselves, notably considering the fact that you might have tried it in the event you desired. These secrets also served as a easy way to be certain that someone else have a similar fervor just like my personal own to see more regarding this matter. Certainly there are many more pleasant moments in the future for those who browse through your website. java burn reviews

 103. I wanted to send you one very small word so as to thank you so much the moment again relating to the breathtaking information you’ve shared in this article. This is simply extremely generous with people like you to give openly just what a number of us might have advertised as an electronic book to help make some cash for their own end, precisely seeing that you might have tried it in case you desired. The advice also worked like the good way to know that other individuals have a similar eagerness just as mine to know much more pertaining to this issue. I’m sure there are a lot more pleasurable situations in the future for folks who view your blog. java burn reviews

 104. Hey there I am so glad I found your blog page, I really found you by accident, while I was researching
  on Aol for something else, Anyways I am
  here now and would just like to say thank you for
  a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over
  it all at the moment but I have bookmarked it and
  also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic
  work.

 105. mexican mail order pharmacies [url=https://northern-doctors.org/#]northern doctors pharmacy[/url] medication from mexico pharmacy

 106. mexican online pharmacies prescription drugs [url=https://northern-doctors.org/#]northern doctors pharmacy[/url] mexican rx online

 107. Great write-up, I am regular visitor of one?¦s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 108. buying prescription drugs in mexico [url=https://northern-doctors.org/#]northern doctors[/url] buying prescription drugs in mexico online

 109. Your mode of describing all in this piece of writing is in fact good, all can simply know it, Thanks a lot.

 110. buying from online mexican pharmacy [url=http://northern-doctors.org/#]mexican northern doctors[/url] buying prescription drugs in mexico

 111. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 112. I have been surfing online more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It’s pretty value enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet might be much more useful than ever before.

 113. best online pharmacies in mexico [url=https://northern-doctors.org/#]mexican pharmacy northern doctors[/url] mexican pharmaceuticals online

 114. reputable mexican pharmacies online [url=https://northern-doctors.org/#]mexican pharmacy northern doctors[/url] п»їbest mexican online pharmacies

 115. Hi! [url=https://stromectol3us.top/#legitimate-online-pharmacy]where buy generic stromectol tablets[/url] beneficial internet site.

 116. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 117. mexican rx online [url=https://northern-doctors.org/#]mexican pharmacy online[/url] mexico drug stores pharmacies

 118. Lottery Defeater Software: What is it? Lottery Defeater Software is a completely automated plug-and-play lottery-winning software. The Lottery Defeater software was developed by Kenneth.

 119. FitSpresso: What Is It? FitSpresso is a natural weight loss aid designed for individuals dealing with stubborn weight gain. It is made using only science-backed natural ingredients.

 120. What does the Lottery Defeater Software offer? The Lottery Defeater Software is a unique predictive tool crafted to empower individuals seeking to boost their chances of winning the lottery.

 121. I haven’t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 122. Hi there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 123. Superb website you have here but I was curious about if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of group where I can get suggestions from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 124. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My website is in the very same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 125. I’ve been browsing online greater than 3 hours as of late, yet I never discovered any interesting article like yours. It is beautiful value sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 126. Hello there! [url=https://erectiledysfunctionpillsxl.com/#]glucoohange xl no prescription pharmacy[/url] beneficial web site.

 127. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he in fact bought me lunch simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your web page.

 128. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 129. What Is Java Burn? Java Burn is a natural health supplement that is formulated using clinically backed ingredients that promote healthy weight loss.

 130. Hey! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Many thanks

 131. There are definitely loads of particulars like that to take into consideration. That could be a great level to bring up. I supply the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you deliver up the place a very powerful thing will likely be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around things like that, but I’m positive that your job is clearly identified as a fair game. Each boys and girls feel the influence of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 132. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

 133. Hello there! [url=https://trustonlinepharmacy.shop/online-canadian-pharmacy-no-prescription.html]canada pharmacy[/url] excellent website.

 134. Tonic Greens: An Overview Introducing Tonic Greens, an innovative immune support supplement meticulously crafted with potent antioxidants, essential minerals, and vital vitamins.

 135. Howdy! [url=https://trustonlinepharmacy.shop/canadian-online-pharmacies.html]canadian pharmacy generic viagra[/url] great web site.

 136. I am not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great info I was looking for this info for
  my mission.

 137. Drug facts provided. Pill leaflet available.
  [url=https://tadacip365n.top/buy-cheap-tadacip.html]purchase tadacip[/url]
  Medication effects explained. Comprehensive pill guide.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *